Опис

О књизи

Младен Милосављевић је пре више од деценије, 2013. године, скренуо пажњу поклоника фолклорне фантастике играним филмом „Напрата“, напетим седамдесетоминутним хорором који је са успехом приказан (и награђиван) на фестивалима који негују жанр.

Милосављевић се враћа истој теми и ове, 2024. године, с тим да овога пута своју причу о проклетству претаче у роман.

Филмска „Напрата“ је ефектни „мали“ филм настао на таласу популарности филмова снимљених у маниру „пронађеног снимка“ који је крајем миленијума прославила „Вештица из Блера“. Књижевна верзија је нешто друго. Она доноси дубину коју филм није имао (и није могао/требало да има), а прича о језивој напрати и њеним жртвама обрађена је у виду психолошког романа са снажним (мада не увек и пресудним) хорор набојем.

Дводелна композиција доноси „две стране истог новчића“, и нуди увид и одговоре које раније нисмо имали, све то дато  економично и надасве ефектно, на трагу фолклорног реализма непревазиђеног Милована Глишића, истовремено и на један савремен начин, са обиљем проницљивих поп-културних референци.

Књижевна „Напрата“ интригира и даје додатни слој и квалитет филму, а као самостално дело се лепо уклапа у корпус српске фолклорне фантастике.

Ђорђе Бајић