Језава

850.00 рсд

Књига Језава је по жанру врхунска фолклорна фантастика.  У књижевном разврставању Језаву можемо одредити двојако: и романом и збирком приповедака.

Писци који се определе за теме фантастичких садржаја посебно развијају свој дар за фабулирање и одговорност за уверљивост приповедања. Младен је те вештине довео до врло завидног нивоа, што се јасно види у овом роману, који спаја историјско и митолошко тамо где се сусрећу – у долини реке Језаве.

Милован Витезовић

Категорија:

Опис

„Језава – вода што утјече у Дунаво под Смедеревом”
(Вук Стефановић Караџић, Српски рјечник, 1818. година)

Откад је српског језика, Језава је митска српска река која и у имену носи проклетство. Рашчлањавајући сва значења њеног имена, добијамо најсажетији садржај овог дела.

Књига Језава је по жанру врхунска фолклорна фантастика.  У књижевном разврставању Језаву можемо одредити двојако: и романом и збирком приповедака. Сам аутор означава је као роман, што и јесте у постмодернистичком кључу, сложен у дванаест затворених приповедачких целина. У овим целинама, које можемо сматрати и поглављима, извршавају се по генерацијама, већ скоро шест векова, атавистичке судбине у једној ливатској породици. У њој се као материјално отелотворење проклетства преноси предачки нож, коме је на дршци урезан хералдички мотив главе дивљег вепра кроз чељусти прободене стрелом.

Аутор поглавља означава римским бројевима, али у сваком од њих кодиран је историјски наговештај које године се збивања у том поглављу одигравају. Збивања су поређана у обрнутом историјском следу. Овај след није случајан, он васпоставља романескну структуру поглавља системом како се потомак сећа својих предака. Прво оца, деде, прадеде, чукундеде… тако нам се чини као родослов судбина страшних догађаја. Када би хронологија била по реду, без икаквих пишчевих интервенција, ово би била само збирка целовитих и повезаних приповедака.

Писци који се определе за теме фантастичких садржаја посебно развијају свој дар за фабулирање и одговорност за уверљивост приповедања. Младен је те вештине довео до врло завидног нивоа, што се јасно види у овом роману, који спаја историјско и митолошко тамо где се сусрећу – у долини реке Језаве.

Милован Витезовић

Додатне информације

Формат

13×20 cm

Број страна

368

Писмо

Ћирилица

Повез

Мек

Година издања

2020

ISBN

978-86-81862-00-1

О Аутору

Младен Милосављевић је рођен на Младенце 1982. године у Смедеревској Паланци. Дипломирао је на Филозофском факултету у Београду, на Одељењу за Етнологију и антропологију.

Уредник је сајта Омаја, посвећеном темама из области фолклорне фантастике.

Власник је издавачке куће Бедем.

Аутор је романа Кал југа (Страхор, 2018.)

Живи и ради у Београду.

Рецензије

  1. Nenad (проверен власник)

    Izuzetna knjiga, izuzetna koliko je izuzetan i bogat jezik kojim se pripoveda. I prethodnu knjigu kada sam procitao ( Kal Juga) bio sam ocaran nacinom pripovedanja i poznavanjem “starih i zaboravljenih” reci iz naroda.. Price idu takvim tokom i tempom da prosto knjigu nisam mogao da ispustim iz ruku. Svo vreme dok sam citao, prisecao sam prica koje mi je, uvece uz pec, pricala moja baba i vracào se mislima u neka predjasnja divna vremena. Knjiga je dokaz koliko je ovaj narod zapravo bogat, ali koliko nazalost zaboravljamo na to bogatstvo. Apsolutno svaka preporuka za knjigu, neizmerna podrska autoru i zelja da nas sto vise razmazi novim pripovedanjima.

Додај рецензију

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Go to Top