Брда

600.00 рсд

Пред читаоцем протичу приче и животи, наоко без икакве ауторске интервенције, а заправо све се одвија као у одличном ауторском филму кад камера клизи кроз причу, наизглед документарно, а заправо пажљиво вођена промишљу редитеља. Ове приче ће вас растужити, секираћете се, љутити, жалити. Желећете да измените, допишете, другачије завршите неку сцену, или сам ток приповедања. Тако је то у правој књижевности.

Весна Капор

Опис

Сања Савић Милосављевић приповеда лагано, са стране: без жучи, без повишених емоција, мада оно о чему приповеда суштински припада том кругу непрестане динамике и повишених страсти. Приче су тематски различите: од тинејџерске побуне и трагања за идентитетом, преко односа супружника, деце и родитеља до шкакљивог питања ‒ како опстати на простору разграђеном ратовима. Ово је колекција необичних ликова, аутентичних, неуклопљених у ново време и његове захтеве. На трагу Матавуља, у атмосфери новог реализма, Сања открива необичне ситуације, детаље и карактере, открива скрајнуте јунаке, бележи начин на који покушавају да задрже или открију своје место у новом поретку, и породичног и друштвеног система. Јунаци ових прича су разноврсни, сви они су трагачи, и учесници и посматрачи; а тон варира од исповедног до гротескног. Пред читаоцем протичу приче и животи, наоко без икакве ауторске интервенције, а заправо све се одвија као у одличном ауторском филму кад камера клизи кроз причу, наизглед документарно, а заправо пажљиво вођена промишљу редитеља. Ове приче ће вас растужити, секираћете се, љутити, жалити. Желећете да измените, допишете, другачије завршите неку сцену, или сам ток приповедања. Тако је то у правој књижевности.

Весна Капор

Додатне информације

Формат

13×20 cm

Број страна

192

Писмо

Ћирилица

Повез

Мек

Година издања

2020

ISBN

978-86-81862-01-8

О Аутору

Сања Савић Милосављевић је рођена у Сарајеву 1988. године, завршила је основну и средњу школу на Палама. Дипломирала је и завршила мастер студије на Факултету драмских уметности у Београду. 2019. је одбранила докторски умјетнички пројекат „Дугометражни анимирани филм Прича о Мики мраву: Функције филмског сценарија у процесу адаптације прозе у анимирани филм“. 

Аутор је сценарија за неколико кратких филмова, те сценариста, редитељ и аниматор два кратка анимирано-играна филма – „Бубамара“ и „Како мрави и краве утичу на женски живот“ (приказани на неколико фестивала у Србији и иностранству). Са Владимиром Радовановићем, коаутор је експерименталног музичког филма „Витраж у д-молу“. 

Дугометражни играни филм „Наши очеви, мајке и њихова дјеца“ премијерно је приказан на Фесту 2017. године, а потом на још десетак фестивала у Србији и иностранству. 

Дугометражни анимирани филм за дјецу „Прича о Мики мраву“ у септембру 2019. је премијерно приказан на Краљевском филмском фестивалу, а прошао је селекције следећих фестивала: Orchids Children Film Festival (Индија), Indie Visions Film Festival (САД, награда за најбољи дугометражни анимирани филм), Great Message Film Festival (Индија, награда за најбољи кратки анимирани филм), KinoDuel (Бјелорусија), Montgomery International Film Festival (САД), Festival Internacional de Film Estudantil (Бразил), Balkanima (Србија), International Children’s Film Festival (Бангладеш), uMgungundlovu Film Festival (Јужноафричка Република), malabo international music & film festival (Eкваторијална Гвинеја), Abuja International Film Festival (Лагос), Eurasia International Monthly Film Festival (Руска Федерација, награда за најбољи анимирани филм), Chhatrapati Shivaji International Film Festival (Индија, награда за најбољи дугометражни анимирани филм). 

Објавила је збирке приповиједака „Кад жирафа проговори“ и „Вријеме вашара“, романе „Неоштрине“ и „Туђа кост“, драме „Сребрни цар“ (у оквиру 50-годишњице Хомољских мотива у Кучеву), „Птице и друге драме“, „Код шејтана или Једна добра жена“ (часопис Сцена), сценарио за ТВ драму „Принцип“ (Алманах Просвјете). Изведене су јој три радио драме на радио Београду: „Летовање на југу“ (по приповијеци Иве Андрића), „Иродијада“ (оригинални текст), те радио драмска минијатура за дјецу „Како је мрав упознао самог себе“. Учествовала је у зборницима „У врзином колу“, „Антидепресив“ и „Гвоздена капија“, те била коприређивач и један од аутора зборника „Студирање Шаброла“. 

У режији Стевана Бодроже на сцени „Култ“ УК „Вук Стефановић Караџић“, изведена је драма „Код шејтана или Једна добра жена“, а тренутно је у Пулс театру у припреми представа „Сребрни цар“ (у режији Давида Алића). Текст за дјецу „Црвена капа и вукова шапа“ подржан је од стране Канцеларије за дијаспору и изведен на неколико европских сцена. 

Радила је као демонстратор на предмету Филмска и телевизијска драматургија, као цртач стори бордова на анимираном пројекту „Yеет“, као уредник портала „ХоћуДаИздамКњигу“, те као редитељ и сценариста ТВ емисије „Свезналице“ (продукција Водич за родитеље). Била је ангажована као предавач у школи филма Фокус, те модератор програма на Краљевском филмском фестивалу. 

Ауторка је сценарија за 15 епизода ТВ серије „Време зла“ по роману Добрице Ћосића (продукција Еyе то Еyе и Унитед Медиа). 

Члан је редакције часописа „Омаја“, те удружења „Мансарда“ из Новог Сада.

Рецензије

Још нема коментара.

Будите први који ће написати рецензију “Брда”

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Go to Top